2009/12/16

Savaitgalį į žygį

Šeštadienis
Oras buvo tiesiog puikus. -5 šalčio ir švietė saulė. Negi sėdėsi namie? Diena trumpa, o išsiruošėme tik po pietų, pasirinkom dar nepraeitą Saidės pažintinio tako trasą Neries Regioniniame Parke. Atstumas visai nedidelis (apie 1,5km), taigi nuvykę praėjome greitai: radome porą lobių, pasigrožėjome puikia parko panorama nuo Stirnių piliakalnio, pamatėme Saidės akmenį :) bei Saidės upelio intaką į Nerį.
Jau beveik temo, todėl aplinkeliais pro Lentvarį pavažinėjome šunkeliais ir namo :)
Hmz.. sekmadienį, kaip ir planų nėra, todėl pradėjome šios dienos trasos paieškas. Radome!
Sekmadieni važiuojame į Marcinkonis, Varėnos rajone, kur mūsų laukia: Zackagirio pažintinis takas :)
Sekmadienis
Verčiu Dalią iš lovos 9val. Pyksta. Rytinis dušas, i kuprinę kraunamas termosas arbatos, šokoladas, kuprinė, žemėlapis, GPS, rengiamės šiltais drabužiais ir mes jau kelyje. Saulė nešviečia (temp. -5), debesys aukštutiniai, tačiau nepanašu, kad oras greit subjurs, o ir prognozes patikrintos. Sustojame greitų pusryčių Pirčiupių Karčemoje ir toliau link Varėnos.
Marcinkonyse pagal aprašymus ir žemėlapius surandame tako pradžią ir pradedame 'žygiuot'. Pradžioje nepamatome, kad takas sužymėtas ir smarkiai sygrybaujame pasukdami ne tuo keliu (poto labai gailimės). Nukertame net apie 3km trasos, kur nepamatome Šaudzyklos kalno, prie kurio vokiečiai į taikinius šaudė :)


Galiausiai susigaudome, kad trasa aiškiai pažymėta ir net žemėlapio mums nelabai reikia, o GPS išvis tik šiaip statistikai rinkti :) Nužygiuojame iki Marcinkonių bažnyčios ir vienos iš kaimo gyvenviečių. Turiu pagirti vietinius, nes sodybų vaizdelis nuostabus. Visos trobos (nors ir senos, medinės) sutvarkytos, kiemai tvarkingi, tvoros neišlaužytos, malkos gražiai supjautos ir sudėtos. Jautiesi lyg Rumšiškėse.. Judame toliau.
Pasirodo ir Dzūkojoje yra kopų, tai - Gaidzų kopa.

Toliau žengiame taku palikdami gyvenvietes ir atsiduriame miške, kur prieiname sekantį mūsų objektą juokingu pavadinimu - Meškos šikna :) Tai apipelkėjusi vieta, kurioje auga įvairūs pelkių augalai, krūmai ir t.t. Ir tikrai su Dalia žygio metu pastebėjome keistų nematytų augalų :) Gera pažinti..

Ateiname iki Aklažerio. Tai buvęs ežerėlis virstantis pelke. Čia padarome karštos arbatos ir šokolado pertraukėlę.



Toliau preiname bebravietes, šaltinėliais maitinamas pelkes, iš kurių išteka upelis.


Taip pat takas mus veda palei geležinkelį, nuo kur iki Marcinkonių nebetoli ir ir mūsų žygis pasibaigia.
Paeita apie 10km per 2,5val. Detaliau čia.

Turime skubiai keliauti namo, nes Dalios darbdaviai kviečia i kalėdininį koncertą su 'Ąžuoliuku'. Pakeliui dar randame porą lobių prie 'Ūlos akies' bei Varėnoje.
Žygiai: kodėl?
Kaskart eidamas į žygį galvoju, kodėl eiti pasivaikšioti (hikinti) gera.
Visu pirma būti lauke, kvėpuoti grynu oru yra sveika. Eiti pėsčiomis irgi geras sportas, ir ne tik fizinis, smegenys išsivalo puikiai. Suvalgyti šokoladą ar sumuštinį bei išgerti šiltos arbatos spaudžiant šaltukui yra be galo skanu. Pažinimo jausmas nerealus: pamatai, išgirsti, susilieji su gamta, o mūsų atveju atrandi dar vieną puikią vietą Lietuvoje.
Daug kam atrodo, kad eiti yra nuobodu, bet jei užsibrėži tikslą (trasa, kalno viršūnė), tai padaryti yra žymiai smagiau, o ir įvykdžius planą ateina pasitenkinimas, palaima :)

Naujų metų švesti važiuosime į Ukrainos Karpatus, kur slidinėsime bei bandysime šturmuoti aukščiausią šalies tašką - Goverlą.

4 komentarai:

Unknown rašė...

Sveiki,

šaunuoliai keliautojai! Net kepurę BZ pasidarėte!!! Super!!!

Norėjau techninio dalyko paklausti kokį GPS'ą naudojat ir kaip nepametat kelio (jur laikot). Mano Nokia telefonas su GPS kartais žiauriai nusigrybaudavo per pabėgiojimus...

Nerius

Polis rašė...

Sveikas Neriau,
BZ ten net ne kepurė, o ant kaklo dėtis vietoj šaliko, todėl ir užrašas žemyn galva :)
Naudojam Garmin Colorado 300. Pirkau ji pries 1,5metu, taciau vis dar esu juom patenkintas: tinka ir keliams ir vaikstant po miskus ar kalnus. Nelabai supratau tavo klausimo kur ji laikom ir kaip nepametam kelio :) Laikau kiseneje arba rankoje, kartais jei eini miske gali pagrybauti laikinai prarasdamas rysi ir nusokes parodys jok judejei 15-20km/h greiciu :) bet visumoje, tokiu nukrypimu buna labai retai.

Visi keliai veda Kupiškin rašė...

Jeginis pasivaiksciojimas, radau klaida tekste "Dzūkojoje" :) jus gal ten kakojote ?:) Nerijau, jei naudoji google maps kartu su Nokia, paziurek nustatymuose Options->Tools->Use GPS Jei ten nera uzdeta varnele, navigacija naudoja mobilias stotis lokacijos nustatymui.

Dalia rašė...

Mončiau, prajuokinai:)) Nekakojome ten, šaltoka būtų. Bet žiūrėk: va čia štai http://www.stovyklavietes.lt/route/view/route/Alkunes-kampo-(Cepkeliu-raisto)-pazintinis-takas po informacija apie Marcinkonių lankytojų centrą nurodytas adresas www.dzukojosparkas.lt . Kažkaip ta dzukoja ne tik mums pinasi :))
Ar čimodanus jau susikrovei?