2009/11/09

Pažintis su indoriniai aitvarais



Subjurus orui susidomėjau indoriniais aitvarais, t.y. aitvarais skirtais skristi uždaroje patalpoje arba be vėjo.
Iš Jurgio gavau pasibandyti l'Atelier 00 (arba Double Zero).

Pabandysiu šiek tiek aprašyti kaip man sekėsi bandant draugauti su dvistropiu aitvaru be vėjo.

Visų pirma prisižiurėjau iki soties filmukų youtubėj ir manau, kad man tai tikrai padėjo. Vėliau leisdamas aitvarą bandžiau atkartoti pilotų judesius bei aitvaro skridimo trajektorijas bei kryptis, mat jei nors sekundę sudvejosi, teks greičiausiai teks kelti aitvarą nuo žemės.
Kaip ir galima numanyti indooriniai aitvarai ir mano bandytasis 00 yra lengvesnis bei mažesnis nei mūsų sportiniai aitvarai.
Stropos ~4,5m., be rankenų, valdai pirštais. Jautrumas tikrai didelis ir pastoviai turi judėti. Aitvaras neužsibūna stall pozicijose, kas lyg ir neįmanoma be vėjo, todėl jis iškart pradeda sklęsti ir turi spėti įtempti stropas ir ištraukti jį prieš jam nusileidžiant ant žemės. Pradžioje sekėsi gan sunkiai, aitvaro stropos dažnai už konors užsikabindavo vos tik aitvarui pradėjus belenkaip nevaldomai slęsti. Judėjau aplink 360, bet netgi taip vienoje linijoje skristi yra sudėtinga - reikia pajusti aitvarą bei stropų įtempimą. Vėliau pavyko padaryti pora praskleidimų per galvą. Po 5-10min. aš jau suprakaitavau ir supratau, kad visa tai ir nebloga fizinio lavinimo pamoka :)
Tačiau kalbant apie 00, visų pirmą reikia paminėti, jog tai trickinis indoor aitvaras (taip, be vėjo jie trikina: atlieka tiek standartinius spotinių aitvarų triukus, tiek specifinius indorinius). Kad neskraidyt bėgiojant pirmyn ir atgal bei aplink, aš irgi bandžiau daryt triukus: pavyko axelis, pusė axelio, lazy susan, 1/2lazy susan to fade (arba pusė jacobs ladderio). Žinokit - KAIFAS! arba kitaip tariant: grįžau namo šypsodamasis:)
Vėl žiurėjau youtube ir po kelių dienų bandžiau dar kartą. Jau stabiliau gavosi visų pirma išlaikyti aitvarą, o jam besileidžiant padaryti 2pt landing. Bet labiausiai džiaugiausi, kai man pavyko pastatyti aitvarą į fade ir truktelėti į save ir jis palengva atskrido iki manęs, teliko tik sugriebti jį ranka. Pajutau, kad galbūt bent šiektiek progresuoju :)
Neekspertiška išvada: 00 aukštos klasės indoor aitvaras skirtas tiek preciziškam, tiek trikiniam pasiskraidymui, tačiau tinginiauti jis jums neleis :)
Skrendant indoor aitvaru tu ir aitvaras tampi viena esybe. Jis juk čia pat, tik keli metrai nuo tavęs ir be vėjo tampa visiškai priklausomas nuo tavo veiksmų.

Čia oficialus 00 video, bet kiti rašo jog skristi taip, kaip skrenda šitas bičas - geriau negali niekas..
Keletas mano mėgiamų indoor kites pasiskraidymų čia ir čia.

4 komentarai:

Sun and Sand rašė...

Kiek aitvaras sveria? Itariu, kad turetu but nerealiai islengvintas, kad skristu be vejo ir vien nuo zmogaus judejimo..

Polis rašė...

Tą kurį bandžiau tai pakankamai daug sveria, bet ir dirbti su juom reikia - ~apie 170g. Daug dvistropių indorinių aitvarų yra apie 130g svorio. Palyginimui skrendantys su vėju prasideda nuo panašiai 200g.
Bet tas tiesa, viskas yra išlengvinta. Bandysiu įsigyti aitvarą, kurio svoris vos 70g :)

Anonimiškas rašė...

tai koki indoor aitvaro modeli nusiziurejes esi?

Polis rašė...

Mastom apie iTrix. Labai geri atsiliepimai, preciziškas ir trikinis, nebloga kaina. Tiek.. Manau reikia išbandyti viską tam aitvaru pasaulyje: tiek powerkaitus, tiek stuntus, tiek quadus, tiek indoorus, tiek vienastropius ir t.t.