2008/11/10

'Kaitas' arba kitesurfingo jėgos aitvaras

Pasakojant žmonėms, kas mes veikiame su aitvarais, dažnai tenka aiškinti, kad mes užsiimam ne tais 'kaitais', kas dabar mūsų 'stilingoje' visuomenėje žinoma kaip kitesurfing'as.
Gyvenimas trumpas, o visų pasaulio aitvarų turbūt neteks pabandyti, todėl nelabai ir dvejojau, kai Mončiaus kolegos ir gero prietelio Sakalo dėka buvom pakviesti į vieno iš tokių kitesurfer'ių jėgos aitvaro bandymą.
Vėjas rodė apie 6m/s, bet buvo tikrai ir daugiau bei labai nepastovus ir gūsingas.
Aitvaras: 13 kvadratų! :) ..baisu ane? Man Vismos 6kv buvo baisu, nors jį dar bandai kreipti į vėjo langą, o šita reikia atsargiai vedžioti pakrasčiuose.
Toliau reportažą iš įvykio vietos sekite nuotraukose.
Pasiruošimo etapas: pripučiami aitvaro 'griaučiai', vyniojamos stropos, daug pagalbininkų..
Sakalas deda ant manęs vadinamą trapeciją, aiškina kaip ariant žemę arba pakilus per aukštai į orą atsikabinti arba 'katapultuotis' :) Tuo tarpu Alvydo šuo Bucas viską seka, saugo teritoriją ir 'valo' nuo pašalinių.
Maždaug taip atrodo Dalia šalia 13kvadratų aitvaro :)
Paskutinės Sakalo instrukcijos ir keliam..
Buvau visaip saugomas, instruktuojamas ir netgi laikomas iš galo. Nelengva tokį monstrą suvaldyti, nes kaip ir minėjau, reikia saugotis vėjo lango ir vedžioti aitvarą pakrasčiuose. Vistik ne su surfingo lenta stovi ant vandens, o su šikna žemės art nesinori :) Prisipažinsiu buvo pakankamai baisu, nes kartais pasijausdavo kokiu greičiau aitvaras įgyja milžinišką trauką nors truputi gavęs vėjo.
Valdymas: yra 'baras' - valdymo svirtis (turbūt galima taip pavadinti), ja valdai valdymo stropas, kurios pritraukus barą įsitempia, o atleidus atsileidžia ir aitvaras veikia kaip nevaldomas, o kitaip tariant jei yra pakankamai vėjo tai kyla į viršų, kitaip - krenta žemyn.
Sakalas manevruoja savo kaitą.

Kagi, šauniai praleidom šaltą ir vėjuotą sekmadienio popietę. Patestavom ne tik 'žalią monstrą', bet ir paleidom mūsų 3kv jėgos aitvariuką, Dalia Over'į palaidė ir poto aiškino man, kad kažkokį ten triuką beveik atidirbo :) ..poto dar nuvažiavom ir porą lobių Riešėj paėmėm.
Ačiū Sakalui už pamokėles ir kantrybę su 'čainikais' bei šiltą arbatą, Alvydui ir Laurai kad buvo kartu ..beabejo ir 'sabakėlei' Bucui už tai, kad jautėmės saugūs :)

6 komentarai:

Visi keliai veda Kupiškin rašė...

Poli gal jau nusprendei kur eisi ant burlentes ar ant kaito ? :)

Sun and Sand rašė...

Jo, buvo sekmadienio rytas geras. Pasimalem, pajudejom, pamojavom spalvotais aitvarais, zodziu - beveik "Klevines Kite Fiesta":) Tos privacios valdos turbut dar niekad neregejo tiek daug aitvaru, kaip ir mano gyvenvietes kaimynai, palaike mus zvejais, spresdami pagal jusu supakuotus aitvarus ir mano kaito kuprine ant peciu, panasia i gumines valties.

Polis rašė...

Monciau, Atvirai pasakius as dar niekur neisiu. Dar turiu uzsibrezes tikslu ir su savo aitvarais, o tam taipogi reikia pinigu bei laiko, o sezonas trumpas.
Panasu, kad greiciau lipciau ant kaito, nes arciau to ka siuo metu veikiu..tiesiog nemanau kad pirksiu aklai (t.y. nezinodamas ar tikrai noriu) visa iranga. beto patys manau zinot kad laiko niekada nebuna, nors pabandyti visada knieti. Matysim.. laukiam pavasario..

Sun and Sand rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Sun and Sand rašė...

Poli, as manau, kad pirksi kaita. Ir gana greit:) o pavasario laukt neverta - jei bus gera ziema, tai pukus metas mokintis kaituot ant sniego su bordu arba slidemis.

Anonimiškas rašė...

tikriausiai sushalt nepavyko toki monstriuka betampant.. :) geras daikciukas. Tik kazkaip noretusi kad jura archiau butu.